Johnny Doodle: BÜHNEN w fabryce czekolady

Johnny DoodleMarc van Moorsel z BÜHNEN i Junior Boerhave z The Chocolate Factory serdecznie się witają. Już na pierwszy rzut oka widać, że tych dwóch mężczyzn łączy ze sobą bardzo dobra relacja. Magazyn branżowy Pakkrecht miał okazję zobaczyć w akcji nowy system klejenia w fabryce czekolady.

Marc van Moorsel i Junior Boerhave mają ze sobą bardzo dobre relacje. Dla żadnej ze stron nie jest to zaskoczeniem: Specjalista od klejów z BÜHNEN jest znany z udzielania kompleksowych porad i doskonałej obsługi klienta. Właśnie ona stanowi podstawę relacji z klientami i przekonała producenta czekolad z Niderlandów do korzystania z systemu sterowania odcinkowego z firmy BÜHNEN.

Fabryka czekolady produkuje wyroby czekoladowe pod własną marką dla różnych sieci handlowych. Pierwsza własna marka Johnny Doodle jest obecnie oczkiem w głowie firmy. Boerhave wyjaśnia: „Johnny Doodle to pierwsza marka, która posypuje tabliczki czekolady podczas procesu produkcji, inni producenci mieszają składniki z czekoladą. Posypywanie czekolady zapewnia inne doznania na podniebieniu i smakowe. Szczerze mówiąc, nie spodziewaliśmy się, że odniesie aż taki sukces, a jednak nasze wyroby szybko zagościły na półkach w Jumbo i Albert Heijn.”

Współpraca oparta na szacunku

„Jeszcze niedawno podczas produkcji mieliśmy problemy związane z klejeniem” kontynuuje Boerhave. „Trzeba było je jak najszybciej rozwiązać. Nadchodząca klęska kosztowałaby nas sporo pieniędzy. Wielu dostawców nie rozumie presji czasu. Marc szybko pojawił się na miejscu i służył pomocą. Znamy się od dawna. Pobliski magazyn, krótkie trasy komunikacyjne i brak zbędnych kosztów sprawiają, że obie strony doceniają tę współpracę.”

 

Schokolade hangemacht

 „W zeszłym roku BÜHNEN zaprezentowała na rynku nowy system sterowania odcinkowego, akurat w odpowiednim momencie dla fabryki czekolady”, mówi Moorsel. „Jako sprzedawca BÜHNEN jestem dumny, że możemy tutaj dostarczać nasze produkty. Zainstalowaliśmy system zbiorników na klej HB 6000, głowic HB 20 i moduły oraz zupełnie nowy system sterowania odcinkowego. Takie połączenie systemów zapewnia, że możliwe jest nakładanie minimalnej ilości kleju. W tym zastosowaniu wystarczy stosować niewielką ilość kleju hot melt.”

Ważne wskazówki

Oczywiście długo i intensywnie myśleliśmy nad tym, który klej wybrać do pakowania tabliczek czekolady. „Nie do końca wiedziałem, jak działa klej hot melt”, mówi Boerhave i przyznaje: „Pomyślałem: Jeżeli coś się nie klei, trzeba nałożyć więcej kleju. Cóż, wcale nie. Na szczęście z pomocą przyszedł Marc, który udzielił nam porad i w ramach indywidualnego szkolenia w zakresie klejenia wyjaśnił nam podstawowe zasady topienia.”

Oczywiście w fabryce czekolady należy również wziąć pod uwagę, że pakowanie i klejenie artykułów spożywczych musi spełniać surowe wymagania. „Nie można użyć pierwszego lepszego kleju”, mówi Van Moorsel. „Jeżeli z jakiegoś powodu klej będzie miał kontakt z czekoladą nie można pozwolić na to, aby jej spożycie prowadziło do zatrucia. Zastosowany klej hot melt jest zgodny z FDA (Food and Drug Administration) i odpowiada ścisłym wytycznym dotyczącym pakowania żywności.” Boerhave dodaje: „To są ważne kwestie, w których nie można ryzykować. Dlatego rada takiego eksperta jak Marc jest niezwykle cenna.”

Sterowanie odcinkowe przy użyciu ekranu dotykowego

streckensteuerungNa końcu imponującej linii do produkcji tabliczek czekolady Johnny Doodle znajduje się automatyczna maszyna do pakowania, która zagina folie wokół tabliczki i umieszcza ją w opakowaniu papierowym. Opakowanie klejone jest przy użyciu systemu zbiornika kleju hot melt w połączeniu ze sterowaniem odcinkowym.

Takie sterowanie umożliwia automatyczną pracę. Elektrozawory na głowicach urządzenia peryferyjnego sterowane są niezależnie od siebie, co umożliwia precyzyjne i powtarzalne nakładanie kleju hot melt. Aplikacja możliwa jest poprzez wywoływanie tak zwanych receptur lub wariantów programu, które zostały zaprogramowane dla The Chocolate Factory.

Receptury pozwalają na szybką wymianę opakowań, które są sklejane na linii produkcyjnej. Zaprogramować można do stu receptur. Sterowanie odcinkowe obsługiwane jest przy użyciu zintegrowanego ekranu dotykowego. „Ekran dotykowy jest zupełnie nowy i można go stosować w niezliczonych ustawieniach. Pozwala to na zautomatyzowanie całego procesu klejenia. Ponadto podłączyć można maksymalnie cztery głowice. Sterowanie odcinkowe pozwala zaoszczędzić dużo kleju hot melt”, wyjaśnia Moorsel.

„Higiena jest niezwykle ważna dla BÜHNEN. Zapewniamy ją naszym klientom poprzez ochronę opakowań z klejem hot melt przed kurzem i składowanie ich na sucho w dużym pojemniku. W ten sposób nie ma możliwości zanieczyszczenia substancjami obcymi.”

Nowy początek Johnny Doodle

Sterowanie odcinkowe to nie jedyna nowość w fabryce czekolady. Zmieniono również tabliczki czekolady i ich opakowanie.

„Myśleliśmy, że to wielka szkoda, że poprzednie opakowanie nie pokazuje tego, jakie przysmaki się w nim kryją. Właśnie dlatego nowe opakowanie prezentuje połowę kryjącej się w nim tabliczki czekolady”, mówi Boerhave.

„Ja również brałem udział w opracowywaniu nowego opakowania”, śmieje się Moorsel. „Przyczepność kleju zależy od klejonej powierzchni. Z tego powodu zaleciłem specjalny sztyft do powierzchni. Przy jego użyciu można zmierzyć, czy można kleić nową powierzchnię”. Fabryka czekolady jest bardzo zadowolona ze współpracy i obsługi.

„Bardzo podoba mi się fakt, że BÜHNEN również chciała pomóc w pracach nad ponownym rozpoczęciem produkcji. Naprawdę doceniam to zaangażowanie. Moim zdaniem odzwierciedla się ono w naszych dobrych relacjach”, kończy rozmowę Boerhave.

.